Sunday, July 21, 2013

JALAN-JALAN SABAH 2

di mari-mari culture village ala-ala culture village kat sarawak. tapi kawasan dia sangat besar dan boleh lihat pelbagai rumah, masakan, budaya dan alat musik etnik2 di sabah.

ini rumah etnik Dusun. rumah diorang sangat ringkas dan cantik.

gadis dusun!! boleh cuba minum tuak dan tapai.

di sini kami dibenarkan untuk mencuba buat sendiri makanan tradisional etnik Dusun yang dibuat didalam buluh dan dibakar. sedap!

mari mencuba tuak..!! bila nak minum tuak kita kena minum bersama-sama dan kena minum sekali teguk sahaja sambil menjerit aramaite!!

inilah alat musik salah satu etnik di Sabah. unik sekali. nama dia sompoton.

ini pula merupakan salah satu aktiviti yang ada didalam rumah kebudayaan iaitu demostrasi menyalakan api daripada bahan semulajadi. selalunya menggunakan batu kali ini lain sikit. meggunakan kulit kayu dan buluh.

bertemu ramah dengan salah seorang etnik di sabah. 

gambar ini hendak menunjukkan bahawa indahnya kawasan Mari-mari Culture Village ini. dikelilingi alam semulajadi yang hijau dan damai. Juga ada air terjun disekeliling. Aman!

salah sebuah rumah etnik disabah yg dibuat 100% daripada bahan semulajadi. 

masa pergi ni tak ramai sangat orang sebab pergi awal pagi. jadi bolehlah tangkap gambar sesuka hati dimana-mana saja..hahah

mencuba pakaian tradisional etnik Sabah. yo!

yang ini pula merupakan salah satu keistimewaan Mari-Mari Culture Village. kita boleh makan dan minum pelbagai makanan dan minuman tradisional etnik2 di Sabah ini. yang ini ialah pandan Juice. iaitu pandan + halia. jadilah pandan juice..sedap woo

dihujung perjalanan kita kan bertemu dengan dewan besar. disini semua pelawat akan dikumpulkan dan dihidangkan dengan persembahan kemuncak iaitu gabungan persembahan tarian, nyanyian, alat musik dari semua etnik di Sabah. seronok!! selain itu kita juga dihidangkan dengan air yang sejuk dan boleh buat tatoo tak kekal disini secara percuma!

salah seorang penari yang menggayakan pakaian pahlawan etnik Sabah.

ini pula merupakan alat permainan etnik di sabah. alat permainan ini ada didalam rumah panjang dan boleh dimain serentak dalam 10 orang sekaligus. konsep permaian ini ala-ala trampoline. best guk laa..leh main lompat ramai2.

ini pula di bandar Kota Kinabalu selepas pulang dari mari-mari culture village. berkesempatan untuk mengunjungi pesta Kraf negeri Sabah. dapatlah tengok demostrasi membuat barangan keperluan seharian etnik sabah dan macam2 lagi. barang pun murah!

demostrasi memainkan gasing

saja-saja gedik mencuba seruling yang dibuat daripada buluh. tangan pun dah penuh gelang sabah. murah saja 2 gelang rm5 dan tatoo free semasa di Mari-mari Culture Village

yang ini pula merupakan gambar diambil ketika melepak-lepak ditepi pantai dalam kampus Universit Malaysia Sabah. cantik!

lepak lagi bersama budak comel!





















1 comment:

Nur said...

Budak kecil tu serious comel! Haha. Siap peace bagai :p