harum dan wangi sekali.
selalunya didalam masakan orang melayu, bawang besar, bawang merah dan bawang putih perlu ditumis dahulu sebelum diteruskan dengan langkah seterusnya dalam penyediaan masakan.
aku ingat lagi ketika kecil-kecilan.
bila balik dari sekolah waktu tengahari pasti bau tumisan akan menerjah lubang hidungku.
perut pasti akan berkeroncong dengan hebatnya apabila menghidu bau tumisan ini.
terbayang masakan apakah yang mak masakkan dan sediakan untuk anak kesayangannya.
kari kambing, pageri nanas, kailan ikan masin, sup ayam......
tapi yang ingin aku tekankan untuk post kali ini ialah tentang bawang putih.
semua orang dari kanak-kanak sehinggalah orang tua tahu apa itu dan bagaimanakah bentuk bawang putih itu.
sebab sebagai warga asia penggunaan bawang putih didalam masakan amatlah luas dan praktikal.
hampir setiap masakan dimasukkan bawang putih.
terutamanya masyarakat cina, yang diketahui ramai penggunaan bawang putih sangat tinggi.
bawang putih amat bagus diambil dalam diet seharian kerana ia mempunyai banyak khasiat tersendiri
antaranya:
- pemankin imuniti
- anti penuaan
- mengurangkan kanser perut dan usus
- mempunyai bahan antikanser
- menghalang penyakit jantung
jadi kawan-kawan marilah kita makan bawang putih sama ada diambil secara mentah, digoreng, dibakar mahupun dipanggang kandungan ALLICIN didalm bawang putih tidak akan berkurang.
tapi dizaman yang moden dan serba maju ini, pil bawang putih ada dijual di farmasi-farmasi berdekatan seperti Guardian dan Watson.
mencegahlah sebelum mengubati.
No comments:
Post a Comment